facebook

I ragazzi della Via Pál

Molnar Ferenc Honlapra

Molnár Ferenc főművén Olaszországban generációk nőttek fel. Az idén 175 éve született író nagy sikerű regényéről készült két feladat, B1 szinten.

Életem legelső ügyintézése volt Olaszországban, nagyon izgultam: emlékszem, görcsösen kapaszkodtam a telefonomba, és néztem a térképet, merre kell mennem az adóhivatalba adószámot kérni.
Az ismert számhúzós rendszer fogadott, majd kis várakozás után sorra is kerültem.
Rutin művelet, de a tűzkeresztségen mindenkinek át kell esnie 🙂
Beadtam az előre kitöltött űrlapot, amit átnézett az ügyintéző hölgy, majd csillogó szemmel rám nézett, és felkiáltott: “Molnár come Molnár Ferenc! I ragazzi della Via Pal!”
Aztán áradozott a regényről, elmesélte budapesti élményeit, a szecessziós Budapest csodás épületeit, amit mind-mind látott élőben, s hogy milyen életet vizionált az akkori Budapesten.
Gondolhatjátok, teljesen elképedve hallgattam, annyira abszurdnak tűnt a helyzet: hahóóó, én az ADÓhivatalba jöttem szigorú ügyintézők közé, unalmas rutin feladatot elintézni, és csaknem a nyakamba ugrottak!
Ez az élmény aztán többször megismétlődőtt azóta: ha meghallják a vezetéknevemet, vagy megtudják, hogy magyar vagyok, Molnár Ferenc neve biztosan előkerül. Több generáció nőtt fel A Pál utcai fiúkon Olaszországban, teljesen magukénak érzik a történetet.
A regényból készült filmet is ismerik, s képzeljétek, youtube-on a teljes film elérhető olaszul!
Így, ha szeretnétek gyermekkorunk egyik “kötelezőjét” újra elővenni, ha más nem egy film, vagy KÉT FELADAT erejéig, sok szeretettel ajánlom Nektek a mai feladatokat: az első feladatban a történetet egészíthetitek ki a szereplők neveivel, a második feladatot pedig a film egy részlete után oldhatjátok meg.