facebook

La Festa della Repubblica – Az Olasz Köztársaság ünnepe

Frecce Tricolori

1946. június 2-án az olaszok komoly döntés előtt álltak: megtartsák a királyságot mint államformát, vagy váljon az ország köztársasággá?

A választás napja annál is különlegesebb volt, mivel az ország történetében először szavazhatott minden nagykorú állampolgár: ez volt az első “általános választás”“referendum a suffragio universale” -, melyen nemre, társadalmi osztályra vagy végzettségre való tekintet nélkül bárki szavazhatott.

Az szavazáson 54%-kal a köztársaság győzött, így június 18-án kihirdették a köztársaságot.

Azóta az ország minden június 2-án megünnepli a választás napját: először megkoszorúzzák az Ismeretlen katona sírját, majd a díszsszemle során megcsodálhatják az olasz légierő műrepülő kötelékének – “Frecce Tricolori”-nak – a bemutatóját.

Az Olasz Köztársaság jelképei:

  • A címer – lo stemma –, mely középen ötágú fehér csillagot ábrázol egy fogaskerékben, egy olaj-és egy tölgyfaággal közrefogva, s egy vörös szalaggal az Olasz Köztrársaság felirattal.
  • Az olasz zászló – la bandiera italiana – 1797 óta van használatban, és az “il tricolore” néven is szokták emlegetni három színe: a zöld, a fehér és a piros miatt.
  • Olaszország himnusza pedig a híres “Inno di Mameli” vagy más néven a “Canto degli Italiani”.

A következő feladatokban ennek a kapcsán ismerkedhettek Olaszország ünnepével és jelképeivel!