facebook

Mario Rossinak hívnak? Na, ne szórakozz velem!

Olasz Vezeteknevek

Olaszországban, ahogy Magyarországon is léteznek nevek a “valaki” kifejezésére. Ami magyarul a Gipsz Jakab vagy a Kovács János, az olaszul lehet Mario Rossi vagy Pinko Pallino.

 Itt is jellemzően a gyakori vezeték- és keresztneveket használják a bankkártya mintákon, vagy bármilyen űrlap kitöltési mintáján is. Ha ezek után valaki Mario Rossiként mutatkozik be, akkor legalábbis gyanús, hogy viccelődik, még ha igazából nem is kicsi az esélye, hogy valóban így hívják.

De vajon mennyire gyakoriak, és hol fordulnak elő Olaszországon belül adott vezetéknevek? Vajon gyakoribb név a Pavarotti vagy inkább a Ferrari? Tudni kell, hogy sok név tipikusan regionális, és az alább belinkelt családnevek térképe a gyakoriságon kívül azt is megmutatja, hogy az idők során merre szóródott szét egy-egy régió lakossága.

Az interaktív térkép itt érhető el:

http://www.gens.info/italia/it/turismo-viaggi-e-tradizioni-italia#.ZE6SnSO8oVF

Beírva a családnevet, a térkép megmutatja, hol és mennyi fordul elő belőle. A térképre kattintva lehet közelíteni is, hogy lássátok a régiók és városok neveit.

Most pár élő példával, néhány kivételtől eltekintve általam ismert emberek vezetékneveivel szeretném megmutatni, hogyan is működik.

Lássuk az első példát, a fent említett Rossit!

 

01 Rossi

 

Hát igen, úgy tűnik, rettentő gyakori név valóban, szinte mindenhol sok van belőle. Ez nem is meglepő, hiszen a statisztika szerint a Rossi a leggyakoribb vezetéknév Olaszországban. Érdekes, hogy a szigeteken, vagy az olasz “csizma” sarkánál már sokkal kevésbé fordul elő. Ennek fényében meg kell becsülnöm, hogy az egyetlen Rossi, akit ismerek, pont szicíliai.

Tegyük egy másik próbát a Fadda vezetéknévvel! Ez egy tipikusan szárd név, és a térkép is ezt támasztja alá. Az is jól látszik, hogy Szardíniáról Rómába és Torinó környékére költözhettek a legtöbben, mert ott fordul még élő gyakran a név.  Erre még lentebb kitérek majd.

 

 

02 Fadda

 

 

Szardíniát elhagyva kipróbálhatunk egy ritkább családnevet, a Calogerót. Ez szinte csak Szicília és Calabria egy-egy csücskében található meg, ahonnan ered. Innen Rómába és Torinó környékére származtak el a Calogerók. Ez jellemző nagyon egyébként is Olaszországra: az ipari fellendülés idejében (’50-es, ’60-as években főként) nagyon sokan költöztek délről a fővárosban, vagy Torinóba munkalehetőséget keresve. Más területek egészen belterjesek tudtak maradni ilyen szempontból, főként északon, ahol nem kellett messzire költözniük a jobb oktatás, vagy megélhetés miatt.

 

 

03 Calogero

 

 

De nézzük is most egy tipikus északi vezetéknevet! A Bertello igazi piemonti név, nem is nagyon találni belőle máshol.

 

 

04 Bertello

 

 

 

A Forcolin pedig Velence környékén jellemző, szintén igen ritkán fordul elő másutt.

 

 

05 Forcolin

 

 

Igazi kuriózumként álljon itt az igen ritka Dalbetto családnév, ami Bergamón kívül nem létezik. Mondhatjuk, hogy a kihalás szélén áll, bár az ilyen nevű ismerősömnek van fia, ami némi reményre ad okot.

 

 

06 Dalbetto

 

 

 

Utoljára hagytam a bevezetőben említett két vezetéknevet. Pavarotti szinte alig van, az is Modena környékén leginkább. Valószínűleg kevesen keverték összze a világhírű operaénekest mással az egyező neve miatt. Nem így a Ferrari! Észak-Olaszország zsúfolásig van velük, De délebbre menve sem nevezhető igazából ritkának. Persze ebben sincs semmi meglepő, ha tudjuk, hogy a Rossi és Russo vezetéknevek után a Ferrari a harmadik leggyakoribb. Hogy vajon honnan ered, azt a térkép alapján már nehéz lenne megmondani. Mindenesetre, ha nem is drága sportkocsija, de Ferrarija jó eséllyel lehet annak, aki jól választ párt vagy barátot.

 

 

07 Pavarotti 08 Ferrari

 

Próbáljátok ti is ki a térképet ismerőseitek, vagy ismert olasz személyek neveivel, esetleg saját vezetéknevetek olasz megfelelőjével (például Molnár – Molinari). Kommentben küldjetek képeket vagy pár sort róla! Jó szórakozást!