facebook

Viva La Repubblica! – Az Olasz Köztársaság ünnepe

Italian Flag

Június 2-án Olaszország ünnepel. Ennek apropóján olvashattok a köztársaság ünnepéről, és megismerhettek más olasz ünnepeket is: hallott és olvasott szövegértés feladatok keretén belül, B1 szinten.

1946. június 2-án és 3-án tartották Olaszországban azt a referendumot, mely arról döntött, maradjon-e az ország államformája monarchia, vagy legyen Olaszország köztársaság.

Az első olyan népszavazáson, melyen minden 25. életévét betöltött állampolgár – köztük először a nők is – szavazhattak, a fasiszta diktatúrát támogató Savoyákkal szemben győzött a köztársaság.
A Savoyákat elüldözték, s június 8-án kikiáltották a köztársaságot. Bár a kikiáltás dátuma június 8-a, a köztársaságot június 2-án ünneplik, az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásával, nagy katonai díszszemlével és katonazenekarok zenélésével a köztársasági elnöki palota (Quirinale) kertjében. A hivatalos megemlékezésen túl, ami fontosabb, hogy országszerte kikerülnek az ablakokba, erkélyekre, háztetőkre az olasz nemzeti lobogók.

A következő feladategyüttesben erről az ünnepről olvashattok egy szövegértés feladatban, majd hagyományos ünnepek képeit párosíthatjátok a róluk elhangzó rövid ismertető szöveggel, végül pedig megismerhettek egyéb állami, nemzeti és helyi ünnepeket egy csoportosítós feladatban .

Ismerkedjetek az olasz ünnepekkel, mert ezek, mind a nemzeti vagy a vallási, mind pedig a helyik hagyományokat ünneplők nagyon fontos részét képezik az olasz életnek!

Asztali gépről itt éritek el a feladatokat:

Mobiltelefonról pedig innen ajánljuk: