facebook

Imperfetto 1

Parco Del Valentino

Tegnap piknikezni voltam a barátaimmal.
Egy parkban volt az esemény, ahol bár sokan voltak, mégis volt elég hely, szép idő volt, és a park nagyon kellemes volt kültéri programra. A gyerekek szaladgáltak, gokártoztak, bicikliztek vagy rollereztek, míg a felnőttek röplabdáztak, tollasoztak vagy nagy nevetések között beszélgettek.
Mivel mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, úgy döntöttünk, valamelyik hétvégén megismételjük.

Nem-nem, ez  – kivételesen – csak nyomokban történt velem. 😉 Azért kreáltam egy ilyen rövid elbeszélést, hogy mutassam, mikor használjuk az imperfettót. Most olvasd el ezt a történetet olaszul, közben akár hallgathatod is!

 

Picnic Al Parco

A szövegben kiemeltem a számunkra érdekes részt: ez az esemény részletes LEÍRÁSA. Hol volt, milyen idő volt, kik voltak ott, mit csináltak….Úgy képzeld el, mintha néznél egy filmet, és egy pillanatra szüneteltetnéd a lejátszást, és egy adott pillanat kimerevítve maradna a képernyőn, és te arról az adott pillanatról mesélnél. Az ilyen leírói esetekben imperfettót használunk.
A vastaggal szedett igék az imperfettós alakok: ahogy látod, egyszerű igeidőről van szó, tehát egyetlen egy összetevője van a ragozott alaknak, a főnévi igenév végződését megváltoztatva képezzük.
A szabályos alakok képzése a következőképpen alakul:
2
A T/3. személyű alakoknál a hangsúly eggyel előrébb tolódik, ezt jelöltem is a szótag piros aláhúzásával! Hallgasd meg a ragozásokat, majd ismételd őket velem!

Szerencsére ennél az igénél kevés a rendhagyó alak, azok viszont igen gyakran használatosak, így jó hamar megszokni őket:

3

4

Most jön a Te feladatod: próbálj elképzelni egy hasonló eseményt, például egy családi ünnepet, baráti összejövetelt, és írd le magadnak pár mondatban, milyen volt!